Bu yazımızda sizlere üniversite sınavına yani YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’ye nasıl hazırlanmalı hakkında öneriler sunacağız.
Üniversite sınavı, üniversite hayali kuran her öğrenciyi yakından ilgilendiren bir sınav türüdür. Ancak birçok öğrenci bu sınavdan fazlasıyla korkarlar. Çünkü başarısız olacakları ve ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar soruların çok zor olacağını düşünürler.
Daha sınava hazırlık dönemlerinde bu tür korkulara kapılmak, sizi bir adım öteye götürmez. Bunun için öncelikle sınav korkularınızdan ve endişelerinizden kurtulmanız gerekiyor. Daha sonra çalışma planı yapmaya başlamalısınız.
İçindekiler
Üniversite sınavına çalışırken zaman planlaması yapmak çok önemlidir. Özellikle de sınava çok az bir zaman kaldığında çalışmaya başlamanız, size panik yapmaktan başka bir şey kazandırmaz. Bu nedenle çalışma döneminizi iyi belirlemeniz gerekmektedir. Çünkü öğrenmeniz gereken birçok konu olabilir.
Şimdi size YKS sınavına (üniversite sınavına hazırlık) nasıl hazırlanmanız gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. Çok dikkatli biri şekilde okumanızı tavsiye ederiz.
Başarının anahtarını bulabilmek için ilk yapmanız gereken şey, sınava yönelik bir ders programı oluşturmaktan geçer. İşin kilit noktası budur. Düzen içerisinde olmanız, çalışma saatlerinde herhangi bir aksaklık yaşamamanızı sağlar. Ancak bu programı oluştururken kendinize uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
Yani başka bir arkadaşınıza ait programı kullanmanız, bu hususta yapacağınız en büyük yanlışlardandır. Bundan dolayı sınava hazırlık çalışmalarınızı tamamen kendinize uygun şekilde yapmanız gerekiyor. Böylece ne zaman ders çalışmaya başlayacağınızı bilmiş ve diğer planlarınızı da ona göre yapmış olursunuz. Plansızlık, çok büyük bir hata olur. Bundan dolayı öğrencilere her şeyden önce planlı olmaları gerektikleri öğretilmelidir.
-
Doğru Kaynak Seçimi Yapın
Plandan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise doğru kaynak seçimidir. Öğrenciler, üniversite sınavına çalışırlarken rasgele kaynaklara başvururlar. Ancak ne yazık ki her kaynak doğru şekilde hazırlanmıyor.
Bu nedenle kaliteli ve bilinen kaynaklara başvurmalısınız. Bu hususta bir bilgini yoksa internetten kaynak taraması yaparak sorunu halledebilirsiniz. Böylece ders çalışırken bilgilerin doğruluğundan emin olabilirsiniz.
Çokça kitap alıp bir kenara koymamalısınız. Hem konu anlatımı hem de test kitaplarınız olmalıdır. Konu çalışması yaptıktan sonra bolca test çözerek pekiştirme yapmanız gerekir. Bunun yanı sıra denemeler de çözmelisiniz. Bu sayede seviyenizi belirlemeniz daha kolay olur.
Bazı öğrenciler YKS’nin sadece adını bilirler. Ancak her öğrenci nasıl bir sınav sistemi ile karşı karşıya olduğunu çok iyi bilmelidir. Bu yüzden sınava hazırlanırken YKS hakkında araştırmalar yapmalısınız. Bu sınavda ne gibi sorularla karşılaşabileceğinizi bilmelisiniz. Hatta çıkmış sorulara bakarak bu konudaki bilginizi daha da arttırabilirsiniz. Böylece soruların zorluk seviyelerini görmüş olursunuz. Ayrıca çıkmış soruları bulduğunuz zaman onları çözmeniz, ders kazanımı elde etmenizi sağlayacaktır.
-
İnterneti Kullanın
Aslında internetle temasa geçmek doğru bir davranış olarak görülmez. Ancak bu hizmetin doğru şekilde kullanılmasına hiçbir sakınca yoktur. Sınava hazırlığınızı daha kolay bir hale getirmek için internetten faydalanabilirsiniz. Örneğin, anlamadığınız bir dersin videosunu açarak ders notları çıkarabilirsiniz. Bunun yanı sıra soru çözüm gruplarına da katılım sağlayabilirsiniz. İnterneti bu şekilde kullanmanız halinde ne kadar başarılı olduğunuzu kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Ayrıca interneti kullanarak farklı soru kaynaklarına da kolayca erişim sağlayabilirsiniz.
-
Çalışma Ortamınızı Düzenleyin
Her ne kadar sakin olmanız gereken bir dönemden geçiyor olsanız bile ister istemez stres yapmaya başlamanız gayet normaldir. Çünkü her öğrenci, hayal ettiği üniversiteye girmek ister. Bunun için de çok çalışması gerektiğini iyi bilir. Sınava hazırlanırken çalışma ortamınızın sıkıcı olması sizi de sıkar. Bu nedenle kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir ortamda çalışma yapmalısınız. Ancak bu ortamı seçerken şunlara dikkat etmeniz gerekiyor:
- Hemen uyku pozisyonuna geçebileceğiniz bir yer olmamalıdır.
- Ortamda dikkat dağıtıcı unsurlara yer verilmemelidir.
- Ortama temiz hava girmelidir.
- Çalışma yapılacak yere güneş ışığı düşmelidir.
- Mekan temiz olmalıdır.
Bu durumlara uygun olan bir yerde çalışma yapmanız şarttır. Aksi halde çalışmalarınızdan daha az verim alma riskiniz vardır.
-
Her Ders İçin Özel Bir Çalışma Uygulayın
Matematik dersine çalışmakla tarih dersine çalışmak aynı şeyler değildir. Çünkü her ikisi de farklı bir sistem üzerine çalışma ister. Bazı öğrenciler, daha matematik kitaplarının kapağını açmadan dersi anlamadıklarını söylerler.
Ancak matematik öğrenmek üstün bir zeka gerektirmez. Sadece doğru çalışmak yeterlidir. 4 işlem bilen her öğrenci bu derste başarılı olabilir. Önemli olan dersin temellerini atabilmektir. Aynı şekilde tarih öğrenmek için de özel bir çalışma uygulamanız gerekir. Eğer çalışmak sıkıcı geliyor ise atlaslardan, romanlardan vs. ürünlerden yararlanabilirsiniz. Üniversite sınavında karşınıza çıkacak olan her ders için ayrı bir çalışma uygulamanız önemlidir.
-
Konular Bittikten Sonra Düzenli Test Çözün
Üniversite sınavına hazırlanırken başarı elde etmenizi sağlayacak en önemli şeylerden biri de test çözmektir. Bir konuyu öğrenip öğrenmediğinizi anlamanın en iyi yolu budur. Ayrıca öğrendiklerinizi ancak bu şekilde pekiştirebilmeniz mümkündür. Bu nedenle düzenli test çözümü yapmayı ihmal etmemelisiniz.
-
Kitap Okuyun
Üniversite sınavına çalışırken birçok öğrencinin ihmal ettiği şeylerden biri kitap okumaktır. Ancak bu dönemde mutlaka daha fazla kitap okuma yapılması gerekir. Çünkü matematik sorularında bile okuduğunuzu anlayabilmeniz çok önemlidir. Bunu yapabilmenin en iyi yolu ise kitap okumaktır.
YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ile ilgili ÖSYM’nin sayfasından detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Bu içerik özellikle verimli bir şekilde ders çalışmak isteyenler için çok önemli. 20 maddede verimli ders çalışmak taktiklerini sıraladık. Buyrun hemen tıklayın.
Bu Yazıya Yorumunu Yaz