YKS sınavına nasıl çalışmak gerekir?, YKS çalışma taktikleri nelerdir? konusunda sizlere süper bir içerik hazırladık. Baştan sonra kadar dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Hayalindeki üniversiteyi kazanmak belki de küçüklüğünden beri istediği o mesleğe sahip olmak amacıyla bir bölüme yerleşmek için önce YKS sınavına girmek gerekmektedir. YKS sınavı Temel Yeterlilik Testi, Alan Yeterlilik Testi, Yabancı Dil Testi olarak üç aşamadan oluşmaktadır.

Öğrenciler ortaokul sonrası gireceği LGS sınavına hazırlanırken ders çalışma ve soru çözme becerisini geliştirirler. Lise dönemine başlayan öğrenciler YKS sınavına hazırlanırken de ortaokulda soru çözme becerisi kazandıkları için zorlanmayacaktır. Burada ilk önemli nokta planlı ve programlı ilerleyerek sınav stresini iyi yönetmek, motivasyonu hiçbir zaman kaybetmemektir.

YKS’ye Çalışmaya Nereden Başlamalı?

YKS’ye çalışmaya günlük çalışma programı çevçevesinde ilerleyerek konu eksikliklerinin giderilmesiyle başlanmalıdır. Geçmiş bilgiler tazelenmeden soru çözülmeye başlanması moralinizin bozulmasına neden olacaktır. 9. Sınıftan 12. Sınıfa kadar işlenen tüm konular bir program hazırlanarak baştan sona tekrar edilmelidir.

Konular tekrar edilirken mutlaka 9. Sınıfta işlenmiş konulardan başlanmalı; 10. Sınıf, 11. Sınıf, 12. Sınıf olarak devam edilmelidir. Dersi anlamanız ve konular arasında bağlantı kurmanız açısından ardışık bu sıranın takip edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Her konu tekrarının ardından mutlaka soru çözümü yapılmalıdır. Bu soru çözümünün amacı hem soruların nasıl gelebileceğini görmek hem de konuları pekiştirmektir. Sınavın ilk oturumu olan TYT konularına diğerlerinden daha önce başlanıp bitirilmesi soru çözmek ve tekrarları rahat rahat yapabilme açısından yararınıza olacaktır.

Sınavın asıl belirleyici olan AYT sınavına ise ayrıca önem verilmeli, TYT konuları gözden geçirilip pekiştirildikten sonra kalan tüm aylarını AYT sınavına odaklanarak geçirmelisiniz. Günlük motivasyonunuzu kaybetmeden programa uyulduğunda başarıya ulaşmak çok kolay olacaktır.

YKS Sınavına Nasıl Çalışmalı? / Hazırlanmalı?

YKS Sınavına Nasıl Çalışmalı? / Hazırlanmalı?

YKS’ye Ne Zaman Çalışmaya Başlamalı?

YKS’ye ne zaman çalışılmalı sorusu öğrencinin hedeflediği puana/sıralamaya göre değişmektedir. YKS sınavında derece yapmak isteyen öğrencilerimiz için daha 7. Sınıftan itibaren MATBİR Eryaman kursu olarak eğitim sürecine başlamaktayız. Ders odaklanma problemi yaşayan, düzenli ders çalışma beceresi kazanamayan, sınav sürecine hazır olmayan öğrencilerimizin tüm problemleri erkenden başlayan kurslarımızla çözülmektedir.

7. Sınıftan itibaren nasıl ders çalışacağını bilen ve kendine özgü bir çalışma programı geliştiren öğrenciler YKS sınavına hazırlanırken kesinlikle zorluk çekmemektedir. Bu kaygıların ve sınav stresinin önceden giderilmesi başarının önündeki engelleri kaldıracaktır. Yeni nesil soruların anlaşılması, okuduğunu anlama ve yorumlama gibi yeteneklerin kazanılması adına kitap okuma alışkanlığı ise daha okuma-yazmayı ilk öğrenildiği andan itibaren başlanılmalıdır.

Hedefi derece yapmak olmayan ancak yinede 350-450 arası yüksek bir puan almak olan öğrenciler ise Matbir Kurslarımızın 9. Sınıftan itibaren eğitim veren profesyonel öğretmenlerine başvurmalıdır. Çalışmaya erken başlayan öğrenciler okulda öğrendiklerini kursta tekrar edeceğinden konu tekrarı ile zaman kaybetmeden tüm zamanını soru çözümüne harcayabilecektir.

9. Sınıftan 12. Sınıfa kadar tüm odaklanma, hızlı anlama, sorular üzerinde yorum yapabilme konusunda tüm eksiklikler giderileceğinden YKS sınavı oturumları oldukça rahat geçecektir. YKS sınavına erken çalışmaya başlamak konuların daha erken bitmesine ve tekrarlar için kendinize daha fazla zaman ayırabilme konusunda büyük yardımcınız olacaktır.

YKS İçin Günde Kaç Soru Çözülmeli?

YKS sınavının ilk oturumu olan TYT sınavında öğrencilere Türkçe dersinden 40, Sosyal bilimler dersinden 20, Matematik dersinden 40, Fen Bilimleri dersinden 20 test sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır.

2. Oturum olan AYT sınavında ise soru sayısı artmakla birlikte toplam 160 soru yanıtlaması gerekecektir. Sınav esnasında soruları sıkılmadan çözmek ve odaklanma problemi yaşamamak adına günlük soru çözümü sayısı 120’den az olmamalıdır.

Her konu tekrarının ardından o konuyla ilgili minimum 200 soru çözülmesi ise yararınıza olacaktır. Hedefi derece yapmak olan öğrenciler konu ardından çözülen soru sayısını günlük 250-350 adete çıkarmaları yerinde bir karar olacaktır. Burada önemli nokta her gün aynı konudan aynı tip soruları çözmek yerine, özellikle eksik olunan ve iyi pekiştirilmemiş konular hakkında farklı kaynaklardan soru çözmektir.

Son 60 Günde YKS Sınavı için Pratik Bilgiler

Sınava son 60 gün kala daha çok eksiklerinizi kapatmaya ve deneme çözmeye odaklanmalısınız. Bu dönemde konu çalışmalarının çoktan bitmiş olması ve en az bir kere tekrar yapılmış olması gerekmektedir.

Son 60 günde ise süre tutarak deneme sınavı çözmeli, farklı kaynaklar üzerinden yine soru analizleri yapmalısınız. Soru çözerken eksik olduğunuzu fark ettiğiniz konuya tekrar göz atmalısınız. Geçmiş yılın sorularını da çözerek ÖSYM dilini anlamaya çalışmalısınız. Bu dönemde uykularınızı düzene sokmalı, sağlıklı ve sizi dinç tutacak şekilde beslenmeye özen göstermelisiniz.

Sosyal çevreniz ve ailevi problemlerden uzak durmalı, aklınızı oyalayacak konuları bir rafa kaldırmalısınız.

Kendinizi hala yetersiz, stresli ve endişeli hissediyorsanız mutlaka profesyonel birinden yardım almalısınız. Ders konusunda eksikliğin giderilmesi için dershanemiz bünyesinde birebir ders ve soru çözümü desteği alabilirsiniz. Stres ve kaygı problemlerini gidermek için ise yine Matbir Eğitim Kursları koçluk ve rehberlik desteği hizmetinden yararlanabilirsiniz.

Kendini dene! 2022-YKS (TYT, AYT ve YDT) Temel Soru Kitapçıkları ve Cevap Anahtarları için hemen tıkla.

10 Maddede YKS Çalışma Taktikleri

YKS’ye nasıl çalışacağını biliyor musunuz? Bu bölümde sizlere YKS çalışma taktiklerini 10 maddede anlatacağız. Kesinlikle okumanızı öneririz.

0 Maddede YKS Çalışma Taktikleri

0 Maddede YKS Çalışma Taktikleri

1) Hedefinizi ve hayalinizi belirlemelisiniz.

Belki de küçüklükten beri hayalini kurduğunuz o mesleğe kavuşmanıza aylar kaldı. Çalışmaya başlamak için tek yapman gereken kendine bir motivasyon konuşması yapmak olacaktır. Okumak istediğin üniversite/bölümü belirlemek ve bunun için çaba göstermek gerekmektedir.

Bir insanı çalışmaya iten tek şey belki de gerçekleştirmek istediği hayalleridir. Bir hedef belirlemek, ders çalışmak için gerekli olan motivasyon ve enerjiyi yakalamak konusunda size yardımcı olacaktır.

2) Rakiplerinizden Önce Çalışmaya Başlayın

Sınava hazırlanan birçok kişiden önce çalışmaya başlamak ders çalışma alışkanlığının kazanılmasında belirleyici bir rol oynar. Daha birçok rakip sınav sürecine motive olamamışken sizin hedefe doğru mutlak adımlarınız başarıya ulaşmanızda yardımcı olacaktır. Erken başlanmasının bir diğer güzel yanı da kendinize özgü çalışma taktiğini geliştirebilmenizdir.

Hangi saat aralıklarında hangi dersi daha iyi anladığınızı yada kaç dakika aralıklarla mola vermeniz gerektiğini anlıyor, verimli ders çalışma yöntemini geliştirebiliyorsunuz. Konuları çok önceden bitirebildiğiniz için soru çözümlerine daha çok zaman ayırabiliyorsunuz.

3) Farklı Yayın Evi/Yazarları kullanın

Kütüphanenizde hep aynı yayın evi veya yazara ait özellikle soru çözümü kitabı olması sizin farklı düşünme eğiliminizi oldukça daraltacaktır. Bu sebeple kitap alırken ve ders çalışırken mutlaka birden fazla farklı kaynak kullanın. Her yayın evi kendine özgü bir soru tipi yayınlayacağından mutlaka çoğunu gözden geçirmeye çalışın, yeniliklere açık olun!

4) Geçmiş Yılların Çıkmış Sorularını Çözün

ÖSYM’nin dilini anlamak ve ne tarzda sorular sorduğunu analiz etmek açısından geçmiş yıllarda üniversite sınavlarında sorulan soruları çözmek gerekecektir. Geçmiş 10 yılın ya da fazla zaman kalmadıysa 5 yılın çıkmış sorularını mutlaka çözmelisiniz.

5) Gerçek Sınavdaymış Gibi Deneme Çözümü Yapın

Özellikle son 2-3 ay kala dakika tutarak sessiz bir ortamda deneme çözümleri yapın. Bu sizin hem hız kazanmanıza hem de eksik olduğunuz konuları görmeniz konusunda yardımcı olacaktır.

6) Uygun Çalışma Ortamları Seçin

Sınav hazırlık sürecinizi mutlaka sessiz, ilginizi dağıtacak cihazların olmadığı, bol oksijenli ve güneş ışığı alan ortamlarda geçirin.

7) Sosyal Medya ve Telefondan Uzaklaşın

Zamanınızı boşa geçirmenize neden olacak sosyal medyadan ve buna ulaşmanızı sağlayan tüm teknolojik cihazlardan bu süre boyunca uzaklaşın.

8) Sizi Etkileyen Olumsuz Düşüncelere Kulak Asmayın

Gerek aile gerekse arkadaş çevresinden gelen “yapamazsın, başaramazsın” gibi motivasyonunuzu düşürecek yorumları kafanıza takmayın. Sadece hedefe odaklanın.

9) Profesyonel Destek Alın

Sınavda başarılı olmak için kendinizi hala yeterli hissetmiyor hem derslerde hem de psikolojik olarak kendinizi kötü hissediyorsanız mutlaka alanında uzman kişilerden destek alın.

10) Günlük Çalışma Programına Uyun

Kendinize göre belirlediğiniz çalışma programınızı tamamlamadan kitaplarınızı kaldırmayın. Bu çalışma motivasyonunu yakalamak için kendinize ödüller verebilirsiniz.

Ders çalışırken sıkılmamak için notlarınızı renkli kalemlerle almaya, konuları görsellerle desteklemeye özen gösterin. İstikrarlı bir şekilde çalışıldığında başarıya ulaşmak hiç de zor olmayacaktır. Başaracağınız konusunda kendinize inanın!

Verimli şekilde ders nasıl çalışılır? 20 maddede sıraladık. Bu yazıyı mutlaka okumalısın